Výroba kvalitných, plenéristických dosiek

10.01.2009 22:47

Plenéristické dosky sa v obchodoch s umeleckými potrebami objavujú len zriedkavo. Ak sa vám ich aj z času na čas podarí zohnať, tak sú veľmi drahé a teda pre svoju vysokú cenu nie príliš vhodné na rýchle, plenérové maľovanie. Preto by som pre fanúšikov plenérovej maľby chcel opísať v tomto príspevku spôsob výroby lacných, plenéristických dosiek, ktoré sa svojou kvalitou a profesionálnym vzhľadom vyrovnajú tým z obchodu a pritom náklady na jeden kus dosky určite neprekročia 50 centov.

Čo budeme potrebovať?

sololit alebo hrubšiu lepenku, ostrý nôž, pravítko (najlepšie oceľové), uhoľník, brúsny papier, lepidlo DUVILAX LS-50 na drevo, väčší štetec na lepidlo, šepsované plátno, nožnice, papier biely kancelársky, podložku.

Pracovný postup

1. Na čistý sololit alebo lepenku si narysujeme uhoľníkom a pravítkom plenéristickú dosku. Dbáme na pravé uhly, aby neskôr nemali ľudia, ktorí budú vaše diela rámovať problém so zarámovaním. Veľkosť dosiek záleží od vášho vkusu. Veľmi dobrým zdrojom sololitu zadarmo sú sololitové dná z bedničiek od ovocia. Tieto dná sú limitované svojou šírkou 29,5 cm, čo sa môže niekomu zdať málo, ale na techniku pastózneho, amerického plenéru, ktorému sa venujem táto šírka úplne postačuje. Ja si najčastejšie vyrábam dosky rozmerov 29,5 x 22,5 cm a 20 x 25 cm. Tento druhý, menší rozmer sa takmer presne zhoduje s populárnym, americkým, plenéristickým formátom 8" x 10" palcov, ktorý je v Spojených štátoch na plenér hodne využívaný.

Obrázok č.12. Sololit s narysovanými doskami narežeme po vyznačených čiarach na vhodnej podložke pomocou oceľového pravítka a ostrého noža. Osvedčil sa mi odlamovací nôž, ktorý možno po otupení ostria jednoducho odlomiť. Ak ste zručnejší, domáci majster s dobre vybavenou dielňou, tak je možné dosky narezať aj elektrickou pílou. Pri menšom počte dosiek však úplne postačuje nôž, ktorý je v domácnosti dostupnejší.

3. Brúsnym papierom zahladíme prípadné nerovnosti na sololitovej doske. Hlavne hrany je potrebné zarovnať a nesmieme zabudnúť zdrsniť hladkú plochu solotitu na ktorú budeme nanášať lepidlo.

4. Nastriháme si kusy šepsovaného plátna. Na každú stranu počítame približne 2,5 cm navyše. Ku doske rozmerov 20 x 25 cm si teda odstrihneme plátno o rozmere 25 x 30 cm.

5. Sololitové dosky očistíme od zvyškov prachu, ktorý vznikol pri brúsení a na ich hladkej strane natrieme lepidlom. Lepidlo nanášame neriedené v tenkej vrstve po celej ploche hladkej strany dosky. Natretou časťou priložíme k plátnu a prilepíme, tak aby plátno na každej strane prečnievalo o 2,5 cm. Plátno k doske dobre pritlačíme aby sme vytlačili prípadné, vzduchové bubliny, ktoré by mohli vzniknúť medzi plátnom a doskou. Necháme zaschnúť minimálne 24 hodín.

Obrázok č.2 6. Na druhý deň po dôkladnom zaschnutí lepidla odstrihneme na plátne rohy spôsobom, ako je naznačený na obrázku č.1., čiže kolmo v 90° uhle k uhlopriečke sololitovej dosky. Presahujúce okraje plátna prehneme cez okraj sololitovej dosky na druhú stranu a tiež prilepíme. Opäť necháme dobre zaschnúť, najlepšie do ďalšieho dňa.

7. Na záver prilepíme na zadnú stranu dosky biely papier tak, aby približne o 1 až 1,5 cm prekrýval okraje prilepeného plátna. Papier plní v tomto prípade dve funkcie. Jednak estetickú, kde nám pekný, biely papier zakrýva nevzhľadnú, zadnú stranu sololitu a jednak vytvára silu, ktorá pôsobí opačne k sile prilepeného plátna a účinne bráni "krúteniu" dosky. Tento jav síce väčšinou nastáva len pri väčších formátoch dosiek, no aj pri malých formátoch, aké som tu opísal, doporučujem úlohu papiera nepodceňovať.

Diskusná téma: Výroba kvalitných, plenéristických dosiek

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok